Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 2. 24. Humor az erdélyi zenében

 

Műsorunkban minden héten a PopSuli.ro oldalra regisztrált erdélyi előadókat és dalaikat mutatjuk be. Múlt héten azt a kérdést szegeztük neki az erdélyi zenészeknek, hogy miért énekel mindenki a szerelemről. Erre a PopSuli.ro oldal fórumán is jött időközben néhány válasz:
Koszika azt írja, azért énekelünk a szerelemről, mert mindenkinél nyerő. Mindenkinek szól, mindenki azonosulhat a témával. Mindenki átélte már, vagy ha nem, akkor arra vár, hogy végre átélhesse.
Pengettő azt állítja, azért énekelünk róla, mert talán ez az egyetlen dolog, ami önzetlenségünket kifejezheti.
BlueFloydnak az a véleménye, hogy ha a szerelem nem teljesül be, akkor talán könnyebb úgy túlélni, ha énekelünk róla.
Közben mi is kaptunk egy választ, ami kevébé költői: egy zeneelméleti szakkönyv szerint ugyanis a zene eredeti funkciója a párkeresés – kicsit olyan ez, mint a madarak trillázása – szóval azért énekelnek sokan a szerelemről, és azért szeretjük ezeket a dalokat, mert a zene eredeti funkcióját, a párkeresést szolgálják.

És most térjünk rá eheti témánkra, amelyhez természtesen hozzá lehet szólni fórumunkon. Ma a humor és az erdélyi könnyűzene kapcsolatát vizsgáljuk.
A PopSulis előadóknál nem ritkák a vicces dalszövegek, a mai műsorunkban szerpelőkön kívül például a Katapult, a Knock Out és az Underskies is jópofa. A legtöbb vitát azonban a brassói TCO fogmosásról szóló dala szülte. Borzási Péter szövegíró-dalszerző-énekest a Rendszeres fogmosás születéséről kérdeztük: Egyik kurzuson az egyetemen unatkoztam, és sikerült két sort leírnom a fogmosással kapcolatosan, és gondoltam, mi lenne, ha éppen a fogmosásról lenne egy ének. Sokan a szerelemről írnak, mert mindenki volt, van, vagy lesz szerelmes, és ugyanúgy mindenki volt már fogorvosnál, vagy mindennap megmossa a fogát. Ez is egy közös dolog lehet mindenkiben. Eredetileg nem is vicces témaként indult, de beismerem: nem lehet, hogy ezen ne mosolyogja el magát valaki.

A marosvásárhelyi esbé nem csak attól különleges, hogy furcsán értelmezi a zene és a dalszöveg fogalmát, hanem attól is, hogy nagyon rejtélyes. Azt ugyan nem sikerült kiderítenünk, mi a valódi neve, de a telefonszámát sikerült megszereznünk. Esbét arról kérdeztük, mi ez a nagy titokzatosság: (kicseng) Aţi accesat căsuţa vocală a abonatului .... după semnalul sonor, înregistraţi mesajul. Pentru a termina, închideţi telefonul.

Persze itt is több megközelítés létezik: vannak zenészek, akik vicces dalszövegeket írnak, és vannak humoristák, színészek, akik néha dalra fakadnak, és. Utóbbi kategória kiemelkedő erdélyi képviselői a Gáspárik Attila-Nagy István duó, akik a Gruppenhecc humortársulatban közismert dalokat töltöttek meg politikai mondanivalóval és sok humorral.
A Szomszédnéni Produkciós Iroda még messzebb ment, ők egyenesen zenekart alapítottak Pofon 74 néven, amely saját szerzeményeket játszott – ők nem dalokat, hanem stílusokat parodizáltak.
Néhány évvel korábban a színészekből álló Transilvanian Bú Boys aratott hangos sikert Kovács András Ferenc verseinek átültetésével.És ha már zenélő-énekelő színészekről beszélünk, nem feledkezhetünk meg a Csíki Játékszín művészeiről sem: Kozma Attila, Lung László Zsolt és Giacomello Roberto cédét is megjelentettek Székelylend címen, amelyen a boybandek és dancecsapatok stílusát parodizálták sok székely humorral.

Kozma Attila a PopSuli.ro oldalra benevezett Die Sapkacsihány Prodzsektben is énekel. Kozmixtól azt akartuk megtudni, miért poénkodik állandóan: (nevetés) Igazából ezt csak mások gondolják így. Én egy megkeseredett ember vagyok, és az igazságot mondom. Biztos ez valami túlélés, mindennap találkozunk problémákkal, és így jobban túl tud lépni ezeken az ember. Túllendülni optimistán, mondjuk. Nekünk nem ez a fő profilunk, hogy zenében poénkodjunk. Az történt tulajdonképpen, hogy Lung László Zsolttal együtt dolgoztunk egy rádióban, és jött egy együttes egy demó cédével, és nagyokat kacagtunk rajta, mert arra gondoltunk, hogy ha egy-két szót még beleteszünk pluszba, akkor ez egy teljesen parodisztikus jelleget fog ölteni. Ezek az emberek mulatóst játszanak, egy szál szintetizátoron, utána kitalálják, hogy lehet ugyanazon az egy szál szintetizátoron operettet is játszani, tehát nincs meg az igényesség. De ebből mi csodálatos hasznot húzunk szellemileg. Anyagilag nem annyira.
A Kozma Attilával készült beszélgetés további része sajnos használhatatlan, ugyanis ránevettünk a felvételre, amikor elmesélte: a Youtubera feltöltött videóik alapján sokan nem jöttek rá, hogy ez poén, komolyan vették, és olyan is volt, aki jónak gondolta, amit hallott.

A Fülbemászók három kézdivásárhelyi srác, ők is paródiával próbálkoznak. Gábortól arra kértünk választ, hogyan találták ki a dalaikban szereplő karaktereket, és érdemes-e Erdélyben ilyesmivel foglalkozni: A karakterek spontán módon, a koncertek során alakultak ki. Kellett egy-egy fellépő karakternév, és így lett Máriá, Samu és Mariska. Azt vettük észre, hogy jók a visszajelzések. Végülis a szempont, amiért ezt a műfajt választottuk, az az, hogy tudjuk, hogy a közönségnek vidámságra van szüksége, és azt hiszem, ezzel a műfajjal kicsit meg tudjuk örvendeztetni a közönséget.

A PopSuli adásait a Fórumban vitathatjátok meg. Jövő heti témánkat is innen merítettük, ugyanis BlueFloyd javaslatára az instrumentális zene jelenségéről beszélgetünk majd erdélyi zenészekkel.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

Szádvári Erzsébet
2010-11-28 15:52
A fogmosásról szóló dal érdekelne.
  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS