Popsuli TransindexErdély FMMédiabefutóCommunitas Alapítvány
Belépés
Hibás adatok!vissza az űrlaphoz

Egy e-mail küldtünk ki neked
az új jelszóval!


vissza a bejelentkezéshez

kontaktFórumrss

Adások átiratai

2008 4. 6. Sepsiszentgyörgy a PopSulin

 

Mai műsorunkban Sepsiszentgyörgyre látogatunk el – és máris meg kell jegyeznünk, hogy nagyon sok rockzenekar regisztrált be innen. Persze nem csak rockról beszélhetünk, hiszen elektronikus zenével foglalkozók is bőven akadnak, de pop és olyan különlegesebb műfajok is, mint a székely flamenco.

Az volt a szándékunk, hogy térképezzük fel, milyen lehetőségek adottak a szentgyörgyi zenészek számára, illetve mennyire egészséges vagy egészségtelen a köztük zajló rivalizálás.Nehogy azt higgyétek, hogy egyértelmű választ sikerült találnunk – de ez valószínűleg a mezőny összetettségével magyarázható.

A PopSulin toplistás helyezést elérő glam-rock trió, a KIP Project vezetőjének, Kovács István Andrásnak megvan a receptje a sikerre, de egyáltalán nem derűlátó, ami a zenészek közti kapcsolatokat illeti: Más zenei műfajok nevében nem tudok nyilatkozni, én csak azt mondom, amit a rockzenén belül látok. Szerintem a más zenei műfajokon belül nincs ekkora konkurrencia, vagy nem ennyire durva, nem ennyire ellentmondásosak az emberek. A konkurrencia nem egészséges, hanem inkább már beteges. Utolsó legkisebb kocsmáktól kell felküzd magadat a nagyon nagy színpadokig. Szentgyörgy szinte halott ebből a szempontból, a HBG klubban lehet játszani, ha arról van szó, vagy a városi művelődési házban.

Mivel ez a műsor nem csak a zenészekről, hanem a szcénát mozgató személyekről is szól, a Kopor-show Martinka János menedzserét, is megkerestük, aki kissé árnyaltabban fogalmaz a rivalizálással kapcsolatban: Van például pár zenekar, a RockVailer, Evidence, Kopor-show, ami hozzánk tartozik, az Erdélyi Rendezvényszervező Irodához, ott nincsen rivalizálás, mert elég sok fellépésük van. Visszük külföldre is, a rendezvényeinken mindig felléptetjük. Más zenekarral van picit ilyen, hogy az egyiknek miért lehet, a másiknak miért nem. Régi dolog ez.

A dallamos metált játszó Eridanus zenekar épp pihenőt tart, mivel egyik tagjuk külföldön tartózkodik, de azért mesélnek a szentgyörgyi lehetőségekről: Egyvalaki foglalkozik vele komolyabban, hogy a rockzenét meg is szólaltassa színpadon, Martinka Jancsinak hívják. Most Szentgyörgy-napokkor lesz valami rockos menet, külön színpad lesz nekik állítólag. Meg a stadionban szoktak szervezni ezt-azt. Más zenészekről annyit tudok mondani, hogy baráti kapcsolatban ismerjük őket, néha zenélgettünk együtt, támogatjuk egymást, ha valakinek valamire szüksége van, akkor segítünk.

De halljuk, mi a helyzet más műfajoknál! A Ritmo del Flamencós Vitályos Lehel talán a legoptimistább a mai adásunkban megszólalók közül – de hát aki ilyen zenét játszik, annak kötelező optimistának lennie: Van egy-két ember, aki elég jó irányban tapogatózik, egy-két szervező, aki próbálja a helyi muzsikusokat támogatni, fiatalabbakat-idősebbeket. Nehezebb: kisváros, nem ugyanaz, mint egy nagyobb kultúrközpont. Szerintem majdnem mindenki ismeri egymást, egyféle csaladról beszélhetünk. Rengeteg közös projektünk van, rengeteg közös muzsikálás, majdnem mindenki mindenkivel zenél.

A PopSuli legfrissebb jelentkezője, a pop-dance zenét játszó Mixy tagja, Varga-Berde Ágnes saját élményeiről számol be: Én a testvéremmel énekelek, és ő még sulizik, úgyhogy inkább csak nyáron szoktunk (fellépni), inkább falunapokkor, vagy városi szervezéseken. Inkább a baráti kör, aki ismer minket. Megjelentünk a Dancsissimo 8-as válogatáslemezen a Mixy egyik dalával, tehát így Erdély-szinten viszonylag ismertek vagyunk szerintem.

Ez volt a mai PopSuli, amelyben Sepsiszentgyörgy néhány előadójával ismerkedhettetek meg. A PopSuli.ro oldalon természetesen ennél jóval többen találhatóak – és természetesen újabbak jelentkezését is várjuk.

Vissza a címoldalraKNOCK OUT
solus.php
Hallgasd meg
Historica
Madéfalva
Hallgasd meg
Historica
Megsárgult kép
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica
Hallgasd meg
Szuszpansz
Travel Down The Winter Road
Hallgasd meg


Face Today
Freakin' Awesome (30624%)
Hallgasd meg
Historica
Kis magyar historica (83%)
Hallgasd meg
abyss
a drop of intuition (81%)
Hallgasd meg
abyss
desert sound (80%)
Hallgasd meg
Laszlo Zsolt
Tears In The Rain (Joe Satriani cover) (79%)
Hallgasd meg

Hozzászólások

  Név (kötelező)

  E-mail (kötelező,nem publikus)

Megjegyzés

Kötelező a képen látható karaktereket beírni. (A nagybetűk számítanak)
  


Partnereink
City Rádió
Gaga Rádió
MIX FM
Paprika Rádió
Régió Rádió
Siculus Rádió
Star Rádió
VOX FM
Félsziget Fesztivál
Udvarhelyi Híradó
Csíki Hírlap
Vásárhelyi Hírlap
Defender Productions
Star Express
Caro Comp
Szüloföld Alap
Nemzeti Kulturális Alap
Impresszum | Támogatóink
Adatvédelmi záradék | (c) Média Index Egyesület | Index lapcsalád
Kontakt Sajtókitt RSS